Почетният гражданин на Сеул Аврам Агов посети своето училище във Велико Търново

0

Аврам Агов, който през 2001 година е удостоен с отличието Почетен гражданин на Сеул и е единственият носител на Специалната награда на университета Лангара във Ванкувър, където преподава История на Азия, прекрачи отново прага на своето училище във Велико Търново.Вълнуващата среща с единадесетокласници от Профилирана езикова гимназия го върна в спомените. Любопитен е фактът, че през 2008-ма той отново е бил гост на гимназията и сред тогавашните единадесетокласници е бил Драгомир Дачев, един от младите учители в ПЕГ сега.
Чрез Корея може да бъде изучаван целият регион, тя е мостът между Китай и Япония. За да бъде разбрана обаче Корея трябва да изучаваме Китай и Япония. Тук измерението на понятието „бързо“ е съвсем различно. Обществата в тази част на света се задъхват, подчерта историкът.
  “Пътешествие до Източна Азия, места и хора“ бе темата на срещата на проф. Аврам Агов със Златаровци. Целта й е обогатяване на знанията по избран от тях модул, който е част от профилираната подготовка по История и цивилизации. Със сигурност ще има продължение, защото времето не стигна, за да говорим освен за Корея и за останалите държави в региона Китай, Япония и Виетнам“, подчерта Агов в края на 90-минутната дискусия, провокирала десетки любопитни въпроси от страна на учениците и представила задълбочените им познания. Всеки от тях получи като подарък екземпляр от книгата му „Самсунг или пътят на трите звезди“, която разкрива до голяма степен тайните на успеха на азиатските икономически тигри.
  От директора на училището Смилена Тодорова Аврам Агов прие два юбилейни сборника на гимназията с творби на учители и ученици.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *