80 жители на Къпиново с подписка спряха нерегламентирано изхвърляне на птича тор от фирма, близка до общинска съветничка

0

 

 

Складирането на птича тор в землищата на селата Къпиново и Церова кория да спре и отпадъците да се заторят като се защитят близките водни обекти. Това разпореди проверка на Българската агенция по безопасност на храните към земеделското министерство по сигнал на съпредседателите на търновската организация на ПП „Зелено движение“ Роман Рачков и  Илза Христова, както и на 80 местни жители, които събраха подписка по проблема.

„Болярски новини“ разполага с копия от подписката,  сигнала и от отговора на компетентните институции.

От документите става ясно, че фирмата „Пролет 57“ ЕООД складира птичи тор от животновъдна ферма, собственост на общинската съветничка в старата столица Калина Широкова – ЗП „Калина Михайлова Широкова“. Това обаче се случва без нужното съоръжение, които Програмата за ограничаване на замърсяването с нитрати изисква.

Проверката е установила, че депонираните торови маси се доставят от животновъден обект – птицеферма за стокови носачки гр. Дебелец, собственост на ЗП „Калина Михайлова Широкова“. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните фирмата на Широкова няма регистриран обект, боравещ със странични животински продукти. Има обаче предоставен безсрочен договор от 4 януари 2019 г. за предаване на изсушени птичи фекални маси от ЗП „Калина Широкова“ на „Пролет 57“ ЕООД.

Установено е, че торовите маси се съхраняват директно върху почвената повърхност, нямат водонепропусклива основа и борд, което е нарушение на Програмата от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяване с нитрати от земеделски източници в уязвимите зони. На всички проверени места, където има складирани птича фекална маса се наблюдава присъствие на голямо количество мухи, се казва още в документа.

Припомняме, че проблемът с торта в населените места около старата столица е от години. Особено през пролетта и лятото над града и населените места перманентно се стеле нетърпима миризма на фекалии. Повече от една трета от  живеещите постоянно хора в Къпиново са алармирали компетентните ведомства. В резултат на проверките е издадено предписание за премахване на купчините с оборска тор.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *