В Областната болница почетоха патрона си д-р Стефан Черкезов

0
В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ почетоха Деня на спасението. Ето и посланието на търновските медици:
„Днес отдаваме почит към всички, които са загубили живота си, докато се борят да спасят други .
На 15 август 1963 година, 26- годишния д-р Стефан Черкезов, лекар от великотърновската болница, пътува с автобус към родното си село Виноград. Автобусът избухва в пламъци, а той сам изважда от огъня 47 души. Ден по-късно умира от тежките изгаряния, които е получил и оставя съпруга и невръстна дъщеря.
Подвигът му завинаги остава пример за силата и готовността да пожертваш собствения си живот в мисията и призванието да помагаш на другите.
Неслучайно областната болница във Велико Търново носи името на д-р Черкезов и всеки ден ни напомня за смелостта и неговата отдаденост към професията.
За втора поредна година отбелязваме Деня на спасението под знака на световната COVID пандемия, която ни изправи в тежка борба с непознат враг.
Всеки работещ в системата на здравеопазването ежедневно прави своите лични саможертви в името на това да бъде до пациентите и да помага. Много лекари, сестри и санитари у нас и по света загубиха живота си в тази битка, но не са и малко спасените животи. Всеки ден пациентите и техните близки откриват своя герой в лицето на някой лекар, сестра или санитар, помнят и завинаги остават благодарни, че им е помогнал.
Спасените и излекувани пациенти са и най-силната енергия в борбата, която дава сили да продължим, въпреки трудностите. Бъдете здрави, не губете вяра и не забравяте, че да помагаш на другите не е просто професия, а призвание!“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *