Мирослав Евтимов, политолог: „След ГЕРБ е необходим нов политически консенсус!“

0

 

Мирослав Евтимов е хоноруван преподавател в катедра „Политология, социология и културология“ на Философски факултет при ВТУ. Юрист, управлява адвокатска кантора

           

 

 

-Предишното Народно събрание беше натоварено с много очаквания, но записа на сметката си едва девет работни дни. Виждаме ли края и на този парламент?

-Съдбата му ще е ясна с възможността да се изпълни третият проучвателен мандат. Затова е важно той да бъде връчен на политическа сила, която е доказана в своето последователно и принципно политическо поведение. Първият мандат беше неуспешен, а вторият  е с предизвестен край. На какво се дължи обаче всичко това? Според мен на характера на двете партии, които получиха най-голямо доверие на проведените избори за 46-то ОНС.

Видяхме, че 12 години ГЕРБ управляваше при неглижиране на парламентарната институция. Това  от политологическа гледна точка е характерно за организация от авторитарен тип, начело на която стои „вожд“, стремящ се да слее партията и държавата. А премиерът се държеше сякаш всичко зависи само и единствено от него. Той решава национални проблеми и международни конфликти, той интегрира Западните Балкани“ и т.н. Той /едно/лично предизвести и съдбата на втория проучвателен мандат, който е на ход. Борисов заяви, че щом кандидат-премиерът Даниел Митов вземе мандата персоналният състав на проекто-кабинета ще се строи пред Президентството и ще върне мандата. Това са действия, които нямат нищо общо с парламентаризма и демокрацията. В случая, българският избирател се оказва, че си е купил билет и му се предоставя възможност от първия ред, да гледа една изключително гротескна пиеса. Всъщност сега си задавам въпроса, дали някои избиратели с вота си на 11-ти юли не направиха точно това, купиха си билет за трагикомедия…

Определяте случващото се като постановка, така ли?

– Сериозността на държавното управление, чрез опит за реализиране на втори проучвателен мандат ще е отново превърната в политически фарс. Или това ще е втората част на трагикомедията, само че изпълнена от други актьори. Първата част бе със специалното участие на артистичната трупа на ПП „Има такъв народ“. Тук е важно да отбележа, че настоящият ми политологически анализ изобщо не следва да се възприема като лошо отношение към театъра и към изкуството изобщо. Напротив, но ето два примера, че тази политическа пиеса се играе от лоши актьори.

Първо, преди няколко дни председателят на ИТН Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението за правителство. Направи го в социалните мрежи, където най-малко му е мястото. Какво се случи видяхме, но интересното е, че точно депутатите на ИТН напуснаха залата и оставиха друг да оправя политическата бъркотия, която създадоха. Второ, за премиер от ИТН бе номиниран, човек, който не може дори да раздели лични от политически причини, за да се оттегли от номинацията. Посочените причини са от чисто политически характер и в никакъв случай лични.

 -На какво се дължи това политическо поведение от страна на ИТН? На неразбиране на Конституцията, или целта е да се разбие партийната система и парламентарна демокрация?

  -От всичко до момента прозира по-скоро неразбиране, тотално непознаване на нормативната база и политически ходове, които са плод на моментна нагласа и емоция. Ясно е че с 65 депутати е невъзможна каквато и да била радикална реформа в никой сектор на обществения живот. С това в ИТН са напълно наясно. Зад действията им не само сега, а още от провеждането на референдума, който ги изстреля на политическата сцена, се вижда опит да се „подменят“ политическите играчи. Мнозина анализатори твърдят, че преходът вече е приключил. Именно в това сценаристите видяха начин, да обявят, че

с края на прехода си отиват и партиите на статуквото.

В случая за ИТН има два инструмента – единият е да се покажат като нов формат, различен от всички останали, което ги определя като антисистемна партия. Второ, чрез опит да се променят действащите механизми на парламентаризма у нас, да се създаде впечатлението за „следпреходен модел на партия“.

   Ясно е, че след ГЕРБ е необходим нов политически консенсус,

което малко или много напомня времето на „Кръглата маса“, която следваше да демонтира тоталитарната система на БКП, чрез широко политическо съгласие. Точно кръглата маса бе основата и на сега действащата Конституция, която промени държавата. Нещата в някаква степен наистина се повтарят. ГЕРБ е токсична партия, като БКП през 1989г., с нея никой не иска да има нищо общо. Демонтажът е труден и мъчителен, но процесът е необратим. В същото време ИТН се опитва да стане лидер на промяната, което е невъзможно. Причините са много: липса на идеология, некомпетентност спрямо държавното управление и функционирането на  властите. Няма как да претендираш за радикален реформатор, защото не може да промениш нещо, което не познаваш и не знаеш с какво точно да го замениш.

Т.е. ГЕРБ и ИТН пренебрегват – дали съзнателно или умишлено парламентарните процедури и Конституцията. Затова за третия мандат следва да се даде търси и даде подкрепа извън ГЕРБ и ДПС. За ИТН това ще е поправителен изпит, на който те следва да докажат дали могат да бъдат национално отговорна партия.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *