Шестима са загинали при битови пожари в областта от септември, всичките възрастни хора. Бъдете предпазливи!, призовават от пожарната

0

С настъпване на есенно-зимния сезон и понижаване на температурите започва активно използване на различни отоплителни и нагревателни уреди в домовете. Правилната поддръжка и експлоатация на тези уреди е от жизненоважно значение за безопасността.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново отново апелира да се обръща изключително внимание, при използването  на локални отоплителни уреди на твърдо, течно или газообразно гориво или локални електрически уреди.

Много често, в следствие на неспазване на правилата за безопасна експлоатация на тези уреди или проявена небрежност, възникват пожари, причиняващи големи загуби, някои от които вземат и човешки жертви. Над 70 % от пожарите в дома през зимата са след неправилно използване на отоплителни уреди.

Най-честите причини за тези пожари са запалване, в следствие на непочистени от налепи и сажди комини, оставяне върху или в близост до отоплителен уред на горими материали, използване на неизправни, саморъчно направени или нестандартни отоплителни уреди, неправилна експлоатация на отоплителни уреди.

Не са малко случаите на загинали хора следствие на неправилна експлоатация на печки на дърва, които при непочистен комин и затворени с непълно изгаряне, отделят голямо количество въглероден окис. В резултат на това хората, които се намират в помещението, загиват от задушаване, без да разберат.

Спазването на елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията за живеене, работа или пребиваване:

Обърнете внимание на състоянието на електрическата инсталация. Да не се допуска използването на подсилени предпазители. Да се проверят контактите и ако се установи, че не са добре закрепени към стената или по тях има следи от нагаряне да се поправят или подменят с нови.

Почистете комините. Да се осигури свободно пространство около печките на твърдо гориво и да не се поставят горими материали около тях. Така не само ще се намали вероятността от възникване на пожар, но ще се повиши ефективността на работа на отоплителните уреди.

Задължително уредите на твърдо гориво трябва да бъдат поставени върху негорими материали. По пода на разстояние поне метър от уреда не трябва да има килими и постелки.

Не трябва да се поставят дрехи върху отоплителните уреди за сушене. Това не само е предпоставка за възникване на пожар но значително намалява ефективността на отоплителния уред.

Деца, трудноподвижни и възрастни хора не бива да бъдат оставяни заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.

От началото на годината осем души на територията на област Велико Търново са загубили живота си, в следствие на пожари, причинени от отоплителни уреди, а други десет са с различни степени на изгаряния и наранявания, отчитат от РД „ПБЗН“ – В. Търново.

Тревожен е фактът, че при пожари през зимата загиват предимно възрастни хора, които в някои случаи са трудноподвижни или имат по-забавени реакции и не могат да реагират адекватно при такава ситуация.

Само от началото на месец септември в областта при пожари в жилища са загинали 6 души, като всички са на възраст над 66 години. Четири от жертвите са на възраст над 70 години, сочи още статистиката.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *