С богата изложба великотърновските адвокати отбелязаха своя празник и 144 години конституционализъм в България

0

 

„144 години конституционализъм в България“ е надсловът на тържеството, което Великотърновската адвокатска колегия организира в навечерието на своя празник – 29 април, като заедно с това отбеляза и Деня на Конституцията и юриста 16 април. Събитието уважиха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, конституционният съдия чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов, заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, областният управител инж. Георги Гугучков, директорът на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ доц. Калина Иванова, заместник-директорът на Регионален исторически музей доц. Миглена Петкова, председатели и заместник-председатели на съдилища, съдии, адвокати и др.

За адвокатска колегия – Велико Търново е изключително важно да отбележи двете дати, тъй като те символизират правовата държава, чийто основи се поставят от Конституцията й и незаменимата роля на адвокатурата за укрепване на правовия ред, каза в приветствието си председателят на ВТАК Веселка Коева.

Тя припомни, че четирите конституции, които има в историята си България – Търновската от 1879 г., Димитровската от 1947 г., Живковската от 1971 г. и Констутицията от 1991 година, отразяват политическите и икономически основи на обществото към конкретния исторически момент. Именно в последната Конституция, приета от Великото народно събрание във
Велико Търново, е обявен и статутът на адвокатурата като свободна, независима и самоуправляваща се, каза адвокат Коева.
Десет табла със снимки, показани в изложбата на празника, илюстрират тези процеси, а снимките от Великото народно събрание от 1991 година от фонда на РИМ се показват за пръв път. Изложбата включва и издания на Конституцията, съхранявани във фондовете на Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“.


Днешната среща бе не само повод да се поздравим, но и да се върнем към примерите на национално единство, които Велико Търново дава – с Търновската конституция, Независимостта, с раждането на идеята за Съединението, каза в своя поздрав кметът инж. Даниел Панов. И преди 144 години българските политици са се карали, но в името на бъдещето на България и държавността са проявили разум и с уважаване на мнението на отсрещния са постигнали нужния баланс, допълни той.

0
Панов поздрави адвокатите от колегията в Старата столица, които утре честват своя празник и които са наследници на едни от най-видните строители на съвременната българска държавност – с този авторитет са се ползвали търновските адвокати след Освобождението.
Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че няма устойчива държавност без в нея да царува върховенството на закона.

Ние всички можем да се гордеем с това, че адвокатурата е записана в Конституцията. Самата Конституция не е само нормативен акт, но и извор на вдъхновение, защото в нея са записани основните принципи, които следваме в професията си, каза Минчев.
Проф. д-р Милко Палангурски, който е един от най-задълбочените изследователи на конституционализма в България, заяви, че каквото и да се случва в българската история, винаги в криза Конституцията спасява страната ни и даде примери през вековете за това. Трябва да пазим Конституцията, за да пазим онова, което са ни завещали първостроителите, каза проф. Палангурски. Той определи адвокатите като стожери на демокрацията и призова за по-голямо просвещение по въпросите на конституционализма сред младото поколение.


Когато чуя, че един четвъртокласник например носи маршалски жезъл и иска да е президент, ще мога спокойно да приключа кариерата си, надявам се това да не е далеч в бъдещето, посочи професорът.
Адвокат Йордан Цветанов направи предложение пред заместник-председателя на Парламента да бъде допълнен чл. 154 от Кодекса на труда и 16 април да бъде обявен за официален празник в Република България. Развълнувам съм и вярвам, че това ще стане, защото този празник отдавна е приет от обществото, каза още Йордан Цветанов.


Проф. Атанас Семов изнесе презентация за ролята на адвоката за определяне на приложното поле на правото на Европейския съюз.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *