Председателят на Административният съд награди победителите в конкурса за есе на тема „Правото и моралът“

0

 

Председателят на Административен съд – Велико Търново Георги Чемширов награди победителите в конкурса за есе на тема „Правото и моралът“. На тържествена церемония, състояла се на 3 декември 2021 г. в рамките на Деня на отворените врати в Административен съд – Велико Търново, бяха отличени Маринела Цанева Люцканова от ХІІ клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Велико Търново – I място, Катерина Деянова Попова от ХІІ клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Велико Търново – II място, и Атея Александрова Степанович от XII клас на СУ „Вела Благоева“, гр. Велико Търново – III място, която не успя да присъства. Те получиха грамоти, ваучери за книги и други предметни награди.

В обръщението си към победителите председателят подчерта, че темата не е случайно подбрана, тъй като в последната година на сериозни политически изпитания в България думите право и морал се употребяваха много често и с тях дори се злоупотребяваше много пъти. „За нас беше интересно да видим какъв смисъл влагат в тези думи подрастващите“, каза той и сподели, че очакванията не са били големи, но резултатите изненадаха всички. Съдия Чемширов определи писмените работи като издържани, написани увлекателно, на моменти с изключително висок стил, с разбиране и отношение към темата. „Поласкан съм да имам възможността да общувам с млади хора, автори на есетата, заслужено оценени на първите места“, с нескрито задоволство изтъкна председателят и демонстрира детайлно познаване на съчиненията, цитирайки откъси от тях.

Съдия Росен Буюклиев – член на журито, поздрави участниците за куража, знанията и начина им на мислене. Не скри, че е удивен и много приятно изненадан, че в такива времена, в които, за съжаление, нито знанията, нито уменията за изказ, нито възможността да се изразяваш по сериозни теми са ценност, победителите в конкурса са проявили задълбочено познаване и разбиране, вникнали са в темата и са писали на много високо ниво.

Катерина Попова посочи, че причината да участва в конкурса е интересът ѝ към правото. „Надявам се един ден да се занимавам с това“. Работата по есето ѝ е отнела около седмица. Обмисляла е тезите си и е направила три опита, докато стигне до финалния резултат.

Любимото занимание на Маринела Люцканова е литературата, но тя се интересува още от философия и политика. Мечтата ѝ е да издаде книга. В последните две години, около пандемията, се е концентрирала върху писането на есета, за което получава подкрепа и мотивация от учителите си по философия и български език.

Съдия Чемширов изпрати момичетата с пожелание да продължат своята реализация и отбеляза, че искрено ще се радва да ги посрещне в съда като колеги.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *